Over


Border Buda is een cultureel project dat focust op het gebied Buda, een industrieterrein dat zich uitstrekt over Machelen, Vilvoorde en Brussel. Buda kent veel leegstand, daverende vrachtwagens, ongeorganiseerde architectuur en woekerend onkruid. Het is een industriële grijze zone, met een rijke geschiedenis én een groot potentieel. Helaas is Buda een blinde vlek voor veel bewoners van de drie aangrenzende gemeenten. Het project wil samen met een aantal kunstenaars een eerste stap zetten om dit gebied te verkennen met als doel de blik terug op Buda te richten en er opnieuw een ontmoetingsplek van te maken.

De eerste fase van het project focust op artistieke installaties in de publieke ruimte van Buda. De realisatie van dit artistieke parcours is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de curatoren Anna Laganovska en Koi Persyn en 13 kunstenaars. Sommige werken zijn tijdelijk, andere permanent, en enkelen worden op een later moment geplaatst. Border Buda’s lokale partners, firma en Buda Bxl, realiseren een interventie verbonden met hun werking. Met het socioculturele traject Het Be(h)lang van Buda focust Border Buda op het fascinerende erfgoed en de geschiedenis van het gebied.

Border Buda werd gelanceerd met de inhuldiging van het kunstwerk Landmarks door Ilke Gers in oktober 2023. De start voor de ontwikkeling van de verschillende trajecten, die samenkomen tijdens het openingsweekend van 26 - 28 april. De Border Buda expo is te bezoeken van 26 april tot 26 mei, maar een aantal van de kunstwerken zal langer blijven staan.

Het volledige project loopt drie jaar met een projectsubsidie voor bovenlokale cultuurprojecten van de Vlaamse Overheid, en het wordt ondersteund door Vilvoorde, Brussel en Machelen.

CURATOREN BORDER BUDA EXPO

Koi Persyn (°1996, BE) is een curator en schrijver, gevestigd in Brussel. Hij behaalde een master in Fine Arts (2019), gevolgd door een postgraduaat in Curatorial Studies (2020) aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent. Tijdens zijn opleiding richtte Persyn een residentieprogramma op in Het Paviljoen in Gent. Hij nam deel aan het uitwisselingsprogramma van BIDAI in Kanazawa (JP, 2017) en werd geselecteerd voor het Young Curators Program (2019) als mediator voor het Belgisch Paviljoen op de Biënnale van Venetië. Samen met Laila Melchior won Persyn de Lichen Curatorial Prize 2021 en voerden ze hun tentoonstellingsvoorstel uit bij Jester (fka CIAP) in Genk (2022). Persyn is co-curator van Publiek Park, een groepstentoonstelling, publiek programma en publicatie in het Citadelpark, Gent (2021) en Harmoniepark, Albertpark & Provincietuin, Antwerpen (2023). Persyn is curator bij Komplot in Brussel, en projectcoördinator van Off the Grid, het residentie- en presentatieplatform van Cas-co in Leuven.

Anna Laganovska (1996, LV) is een onafhankelijke curator en schrijver, gevestigd in Antwerpen. Ze studeerde kunstgeschiedenis en -theorie aan de Kunstacademie van Letland, Riga en culturele studies aan de KU Leuven. In 2022 voltooide ze het postgraduaat Curatorial Studies aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent. Anna Laganovska werkte als curatorial assistant bij Frans Masereel Centrum. Haar recente curatoriële projecten omvatten Flowers at Room Temperature, de centrale tentoonstelling van Antwerp Art Weekend in De Studio, Antwerpen (2023), Bodies of Work in Kunsthal Extra City, Antwerpen (2022) en Publiek Park in Citadelpark, Gent (2021) en in Harmoniepark, Albertpark & Provincietuin, Antwerpen (2023).

TEAM

Projectcoördinator : Sarah Demoen
Productie: Lara Claes
Technisch team: .The Workshop
Graphic design : Victor Verhelst
Web development : Studio Colibri

PERS

© 2024 BORDER BUDA – ALL Rights reserved