HET BE(H)LANG VAN BUDA

Snel naar:

Tour Brukselbinnenstebuiten

Over Het Be(H)lang van Buda

Drie centrale thema’s

Buda een korte geschiedenis


Buda is een gebied met een rijke industriële geschiedenis. Het Be(h)lang van Buda laat ons graven in het verleden en laat de verhalen van weleer weerklinken. Op zaterdag 27 en zondag 28 april verzamelen we met z’n allen in The Corner (vroeger In de Hesp). Met de hulp van oude foto’s en beeldmateriaal brengen voormalige inwoners en werknemers van de vele fabrieken van vroeger Buda weer even tot leven. We badineren over Buda, we collecteren de verhalen, de fijne weetjes. We laten Buda bruisen. Aan de hand van gegidste wandelingen kan je zowel het verleden, het heden, als een summiere blik op de toekomst van Buda ontdekken. Deze rondleidingen starten en eindigen in The Corner. Ook het kunstenparcours is geïntegreerd in deze wandeling, want Border Buda opent dit weekend ook een expo door het gebied. Zowel de curatoren als de artiesten werden de afgelopen maanden ondergedompeld in de geschiedenis van Buda; zo werd het erfgoedonderzoek een belangrijke inspiratiebron bij de artistieke ontwikkeling.

Tour Brukselbinnenstebuiten tijdens Border Buda

Langs de Zennebeemden, tussen Brussel en Vilvoorde, was er ruigte. Toen kwam het kanaal en gebeurde er… niets. Het hele gebied bleef een aaneenschakeling van kleine drassige perceeltjes waarop er zeer beperkt groenten werden geteeld. Het was wachten tot eind 19de eeuw voordat de industrie er neerstreek. Dat gebeurde dan wel massaal. Les Fonderies Bruxelloises, De Keyn, Usines Petermans-Lacroix, Les Meuneries Bruxelloises… het zijn slechts enkele van de bedrijven die aan duizenden mensen werk gaven. Het is een verhaal van vrij korte duur. Vanaf de jaren 1970 gaat het bergaf met de industrie en in 1997 sluit autofabrikant Renault, zowat als laatste, de deuren.

Langs de Zenne, tussen Brussel en Vilvoorde, is er nog steeds ruigte. Het lijkt wel alsof er niets gebeurt. Maar is dat wel zo? Ga mee op verkenning met een gids van Brukselbinnenstebuiten en laat u verrassen.

Praktisch

Start: The Corner, Dobbelenbergstraat 104, 1130 Brussel

Einde: The Corner

Je kan reserveren voor de tour door op de link te klikken. Op de dag zelf kan je ook nog aansluiten als er plaats is.

Zaterdag 27/4

Zondag 28/4

Over Het Be(H)lang van Buda

Het Be(H)lang van Buda is het socio-culturele erfgoedluik van Border Buda waarbij we graven in het verleden van Buda en verhalen van weleer laten weerklinken.

Deze bijzondere zone, op de rand van het Vlaams en het Brussels gewest, kende een ongebreidelde expansie tijdens de tweede industriële revolutie. Gangmaker Buda werd de fabrikant van vijzen en schroeven, van kleurstoffen tot behangpapier, van kachels over tractoren tot Franse gezinswagens.

De dagdagelijkse toevloed van arbeiders had een immense impact op de naburige wijken in Haren, Vilvoorde en Machelen. Het bier vloeide rijkelijk in de vele arbeiderscafés. De lokale middenstand werd er niet armer van, ze stond in dienst van de dagelijkse arbeidersstroom. Arbeidershuizen werden in en rond Buda opgetrokken. De ene fabriek had een harmonie , de andere een voetbalclub. Eens per jaar was het kermis in Buda.

Goederen en werkvolk van en naar Buda krijgen, dat ging per spoor en De Haven van Brussel groeide gestaag mee. In de laatste hoogdagen van Buda werden er niet enkel wagens gemaakt, via het viaduct van Vilvoorde reed ‘den automobiel’ ook over Buda heen. Vanaf de jaren zeventig ging het bergaf, Buda liep leeg. Della Bossiers bezong de laatste gloriedagen in Fleurs de Buda, de kinderen speelden in het tuintje van de waard nog even de zevensprong. De gangmaker van weleer werd een grijze kolos in slaapstand.

Deze rijke en ongelooflijk gevarieerde geschiedenis van Buda wensen we versneld in kaart te brengen. We proberen de laatste getuigenissen nu vast te leggen net vooraleer deze verhalen onherroepelijk verloren zouden gaan. Erfgoedliefhebbers en de steunpilaren van heemkundige kringen van Vilvoorde, Machelen, Heembeek of Haren gaan op zoek naar deze laatste getuigenissen, grasduinen in de archieven, pluizen kelders en zolders uit. De artiesten van Border Buda worden ondergedompeld in de geschiedenis en de verhalen van Buda. Het erfgoed van Buda wordt op deze manier een voedingsbodem voor het creatieve proces.


Drie centrale thema’s

Leven in Buda

Van en naar Buda

Made in BudaHet be(h)lang van Buda

Buda een korte geschiedenis

© 2024 BORDER BUDA – ALL Rights reserved