Ignace Wouters

BACK TO LIST

Droomland Buda, 2024
photo by Lola Pertsowksy

Ignace Wouters – Droomland Buda, 2024

Droomland Buda bestaat uit verschillende artistieke voorstellen die zich manifesteren gedurende de periode van Border Buda. Het centrale motief van het project is een dubbelzinnige beeltenis van een arbeider (of een ridder, mogelijk een heks) door de Italiaanse kunstenaar Mario Mariotti, die verscheen in 1964 in het marxistische tijdschrift Classe Operaia. Deze mysterieuze figuur, zowel strijdlustig als spookachtig, fungeert als eerbetoon aan de sociale strijd van de voormalige en huidige arbeiders van Buda. Het beeld bevindt zich boven het gebied, aan de gevel van de voormalige Renault-fabriek, en is waar te nemen in alle interventies van de kunstenaar. De plaatsing en het uiterlijk van de arbeidersfiguur, die lijkt op de borden die aanwezig zijn op de muren van fabrieken en bedrijven in Buda, symboliseren de algemene aanpak van Droomland Buda. Ignace Wouters ondermijnt op een speelse manier bestaande visuele structuren door de esthetische strategieën na te bootsen die al binnen de industriële zone aanwezig zijn. Met zijn interventies richt hij zich kritisch tot concepten zoals herinnering, vergetelheid en geschiedenis door te manoeuvreren binnen het gezichtsveld van mogelijke tegenstanders. Hiermee nodigt hij bezoekers uit om na te denken over de invloed van kapitalistische krachten die zowel de omgeving hebben gevormd als verwoest, en om af te wegen wat er verloren is gegaan en welke vooruitgang er is gemaakt.

De tweede interventie vindt plaats in The Corner, een café dat wordt bezocht door mensen die werken of langskomen in Buda, op zoek naar eten, drinken of rust van arbeid. Tijdens Border Buda worden maaltijden bij The Corner geserveerd op onderleggers ontworpen door Ignace Wouters, waarop verwijzingen staan naar het industriële verleden en de toekomst van Buda. De derde interventie omvat een heruitgave van een selectie artikelen van de lokale historicus Ludo Jappens. Deze teksten zijn aanvankelijk verschenen in het regionale geschiedenistijdschrift Machala en werpen licht op de historische betekenis van Buda door middel van een serie grondig onderzochte micro-geschiedenissen. Voor deze gelegenheid heeft Wouters de inhoud van Jappens’ geschriften herwerkt tot een gelimiteerde editie van goodiebags. Deze zullen worden geïntroduceerd tijdens het openingsweekend en worden uitgedeeld aan het einde van Border Buda via een loterij die toegankelijk is voor alle bezoekers. Tot slot zullen er sporadisch een reeks posters verschijnen die de routineuze reclame verstoren op de billboards naast de Schaarbeeklei, vlakbij de bushalte Diegemstraat.

Over

Ignace Wouters werd geboren in Genk in 1992 en woont en werkt in Brussel. Voor hij de beslissing nam kunstenaar te worden, studeerde hij kunstgeschiedenis. Toen we hem vroegen voor een inleidende tekst voor onze website stuurde hij ons het volgende: “Ik houd ervan om aan de hand van uiteenlopende esthetische ingrepen situaties en conventies te ondervragen. In mijn werk spelen thema’s zoals visuele identiteit (hoe wordt de wereld als product vormgegeven?), (kunst)geschiedenis (hoe draagt onze verhouding tot het verleden bij tot ons beeld van het heden?), humor (welke grap laat toe de werkelijkheid beter te zien?) en kritiek (welke aannames zijn het waard bekampt te worden?) een belangrijke rol.”

See Also

© 2025 BORDER BUDA – ALL Rights reserved