Elias Cafmeyer

BACK TO LIST

Au Coeur Vaillant Rien d’Impossible, 2024
photo by Lola Pertsowksy

Elias Cafmeyer – Au Coeur Vaillant Rien d’Impossible, 2024

Het project van Elias Cafmeyer verwijst naar de industriële geschiedenis van Buda, een plek waar veel belangrijke fabrieken waren gevestigd. Door het gebied voor te stellen als een archeologische site en een attractie voor toekomstige toeristen, vertegenwoordigt de installatie “Au Coeur Vaillant Rien d’Impossible” fictieve ruïnes van een fabriek die zich op deze locatie had kunnen bevinden. Terwijl Buda een transformatieproces ondergaat, alludeert het werk van Cafmeyer op de geschiedenis die is ingebed in de grond waar toekomstige residentiële en recreatieve infrastructuur zal worden opgericht.

De architecturale vormgeving van de sculptuur is sterk beïnvloed door het voormalige gebouw van de Wanson-fabriek waar industriële stoomketels werden vervaardigd om andere fabrieken in de omgeving te voorzien van warmte. Het gebouw werd gesloopt om plaats te maken voor de constructie van de nieuwe gevangenis van Haren. De afbraak van het gebouw veroorzaakte controverse in Buda en omliggende gebieden vanwege het architecturale belang en diens rol bij de bevordering en implementatie van moderne werkplekconcepten. De filosofie van de organisatie strekte zich uit tot het aanbieden van verschillende voorzieningen aan de werknemers, zoals gratis tandheelkundige zorg, toegang tot een bibliotheek en zelfs een meditatieruimte, allemaal op het fabrieksterrein. Het Wanson-gebouw was een icoon van modernistische architectuur, dat zijn inspiratie vond in het ontwerp van het Belgische paviljoen op de Wereldtentoonstelling van 1937 in Parijs. Het was voorzien van sculpturale elementen die bedoeld waren om de werknemers te inspireren. De titel van Cafmeyer’s werk, vertaald als “Voor een moedig hart is niets onmogelijk” verwijst naar een slogan die ooit in een van de muren van de Wanson-fabriek was gegraveerd. In het werk van Cafmeyer fungeert de ruïne van de fabriek niet alleen als een denkbeeldige toeristische trekpleister voor architectuurgeschiedenis, maar dient tevens als symbool van de teloorgang van Wansons trots en de achteruitgang van interpersoonlijke relaties binnen de culturele dynamiek tussen werkgevers en werknemers.

Over

Kunstenaar Elias Cafmeyer (BE, 1990) vertrekt voor zijn beeldend werk vanuit zijn fascinatie voor stadsontwikkeling. Hij creëert sculpturen en locatiespecifieke installaties in en over de publieke ruimte. Hij gebruikt hierbij het stedelijke landschap als metafoor voor het sociale weefsel binnenin een urbane context. Cafmeyer haalt residu’s uit de urbane ruimte en elementen die mobiliteit orkestreren uit hun originele context en combineert deze op een surrealistische wijze. Op deze manier zet hij de toeschouwer op een verkeerd been en bevraagt hij de bestaande infrastructuur en het gebruik ervan, wat vaak resulteert in tragikomische taferelen. Daarnaast werkt hij samen met andere kunstenaars, curatoren en tentoonstellingsruimtes voor de ontwikkeling en de scenografie voor tentoonstellingen of theatervoorstellingen. Elias Cafmeyer stelde tentoon in onder andere S.M.A.K. (Gent) en Kunsthal Extra City (Antwerpen). Daarnaast werkte hij samen met Stad Gent en Stad Antwerpen voor installaties in de urbane ruimte. Hij werd uitgenodigd als onafhankelijk kunstenaar voor solotentoonstellingen bij Keteleer Galery en mariondecannière (Antwerpen). Cafmeyer kreeg de kans om tentoon te stellen in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië.


eliascafmeyer.com

See Also

© 2025 BORDER BUDA – ALL Rights reserved